A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) több mint húsz éve, 1993-ban írta ki először a „Zöld Szálloda” pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen. Ezért a szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel és sok más intézkedéssel. Az MSZÉSZ eddigi „Zöld Szálloda” pályázatain több mint száz szálloda vett részt - írta a turizmus.com. A mostani pályázat jelentkezési határideje: 2016. szeptember 15.

Mint ismeretes, az 1993-mas munka egy szaklapban megjelent cikksorozattal indult, hiszen a környezet védelme nem vezetői döntés, vagy utasítás alapján lehet eredményes, hanem ha a munkatársak széles körének szemléletébe beépül a környezettudtosság. Megalakult az MSZÉSZ környezetvédelmi szekciója, és elkészült „Ne zavarj” címmel az a programcsomag amely az energia- és víz takarékosságtól kezdve, a hulladék kezelésen, csökkentésen és újrahasznosításán át, a vendégek tájékoztatásáig részletes szempontokat tartalmazott, amelyek alapján a szállodák megalakíthatták saját környezetvédelmi team-jeiket, és ki-ki saját lehetőségeihez mérten elkezdhette a munkát.


Az első pályázatot 1994-ben írta ki a szövetség, és azóta kétévente jelenik meg az újabb kiírás. A sikeres pályázók két évre nyerik el a „Zöld szálloda” embléma viselésének jogát.
A pályázatokat háromtagú zsűri bírálja el, szigorú szempontok alapján pontozza, és hirdeti ki a „dobogós” helyezetteket. Mintegy tíz éve már külön értékelik a hazai és nemzetközi szállodaláncokhoz tartozó, és az úgynevezett független szállodák.

A mostani pályázaton való részvétel feltételei itt olvashatók.